• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Kungafamiljen bjöd in till samtal om Ukraina

PMU var inbjuden till slottet för att samtala om barns situation i Ukraina. Direktor Niclas Lindgren fick berätta om PMU:s insatser i Ukraina inför kungafamiljen.

 

Under parollen ”Skydd av barn kan inte vänta” bjöd kungafamiljen i fredags in till dialog om barns situation i Ukraina. Med i samtalen var förutom representanter från ett 20-tal organisationer också Sveriges ambassadör mot människohandel, Migrationsverkets generaldirektör samt Barnombudsmannen.
– Varje sekund tvingas ett barn i Ukraina lämna sitt hem, och vi har nu en situation där hälften av landets barn är på flykt, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU som var inbjuden talare.
Samtal fördes om barns särskilda rättigheter, och vikten av att nu göra allt vi kan för att skydda dem. Riskerna för exploatering av både barn och kvinnor är överhängande. Var tredje person som utsätts för människohandel i världen är ett barn.

 

I de olika inspelen i samtalet speglades det stora engagemanget i Sverige, med gåvor på 1,6 miljarder på en månad, och stora volontärinsatser både i Sverige och bland lokala partners på plats. Samtal fördes också om att Ukraina är en del av en större global utmaning. 85 miljoner människor har tvingats lämna sina hem världen över och 200 miljoner barn växer upp i krig och konflikt.
– Vi måste tillsammans hjälpas åt att hålla engagemanget uppe både för Ukraina och för de kriser och utmaningar som nu hamnar i skymundan, säger Niclas Lindgren.

 

PMU var en av organisationerna som inbjöds till samtalet om hur vi kan lära av varandra, samordna insatserna än bättre, och hur vi kan säkerställa att vi arbetar på sätt som inte skapar nya risker för barnen.
– Det är väldigt hoppingivande att komma tillsammans, och visa att vi är många som vill agera för dem som lever i utsatthet och fattigdom i vår värld. Med på mötet var aktörer från många olika nätverk i det civila samhället. Det handlade bland annat om kyrkonätverk, humanitära organisationer, barnrättsorganisationer, scoutrörelsen och FN-organisationer. Vi har verkligen mycket att lära av varandra, säger Niclas Lindgren.
– Det var också bra att fokus så tydligt låg på vikten av att vi lyssnar in dem som står mitt i krisen, och anpassar oss till dem och deras strategier när vi vill möta behoven. Det var också fint att få chansen att delge berättelser om vilken oerhört viktig roll våra samarbetskyrkor spelar, både i Ukraina och i grannländerna, och hur pingstförsamlingarna i Sverige mobiliserar både resurser och volontär kraft för att också kunna möta dem som nu tar sig till vårt land. Tillsammans kan vi skapa hopp och framtidstro i en situation som för många känns omöjlig, säger Niclas.

 

MATILDA NYAMAI