• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till DR Kongo

Nobelpristagare dr Mukwege kandiderar till president

Fredspristagaren doktor Denis Mukwege kandiderar till presidentposten när Demokratiska Republiken Kongo går till val i december 2023. Det beskedet har delgivits PMU och förmedlats vid en presskonferens tidigare i dag, den 2 oktober. Därmed lämnar Mukwege tillfälligt sin roll som chefsläkare och ansvarig ledare för Panzisjukhuset i väntan på valresultatet. På Panzisjukhuset har Mukwege betjänat utsatta kvinnor och barn i över 20 år.

 

− Vi på PMU vill tacka Denis Mukwege för den fantastiska insats han tillsammans med hela arbetslaget har gjort på Panzisjukhuset. Vi önskar honom allt gott i det han nu kliver in i och Guds rika välsignelser, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

 

Doktorn och pingstpastorn Denis Mukwege är internationellt känd för att ha vunnit Nobels fredpris 2018 utifrån sina insatser och hårda arbete för kvinnor som utsatts för brutalt sexuellt våld i östra DR Kongo.

 

Efter att han till en början arbetat som gynekolog på sjukhuset i Lemera i provinsen Syd-Kivu tog Denis Mukwege initiativ till att bygga Panzisjukhuset i Bukavu år 1999.

 

Sjukhuset finansierades med stöd från PMU, Läkarmissionen och Sida och invigdes 2002. Det drivs sedan starten av den lokala pingströrelsen Cepac. PMU ger ett fortsatt stabilt stöd till Panzisjukhuset med hjälp av privata och institutionella givare, såsom Echo (EU:s humanitära stöd).

 

Sexuellt våld används som en del av krigsföringen i östra DR Kongo. Hittills har mer än 85 000 kvinnor fått vård för allvarliga gynekologiska skador på Panzisjukhuset, varav över 65 000 är överlevare av sexuellt våld.

 

Men doktor Denis Mukweges dröm och målsättning är att sjukhuset inte längre ska behöva ta emot våldtagna kvinnor utan att det ska få vara ett vanligt sjukhus dit kvinnor får komma och föda sina barn tryggt och säkert. Dessvärre har behovet av sjukhusets specialkompetens kring omhändertagande av sexuella våldsoffer bara ökat och idag är Panzisjukhusets roll i östra DR Kongo viktigare än någonsin.

 

− När vi började arbetet med Panzisjukhuset var det främst vuxna patienter vi behandlade. Men vi har sett en förändring, fler utsatta är barn. Mer än 15 procent av dem vi behandlar nu är barn. Förra året kom barn under 5 år till oss. Människor tror att de kan göra vad de vill utan att det får några konsekvenser. Vi måste få rättvisa i den här regionen, ingen kan acceptera det här, sa Denis Mukwege under sitt besök i Sverige på Pingst pastor i januari 2023.

 

I och med att Denis Mukwege meddelat att han nu beger sig in i politiken och ställer upp som presidentkandidat så lämnar han sin roll som chefsläkare och ledare för Panzisjukhuset i väntan på valresultatet. Under en presskonferens berättade Denis Mukwege om sitt beslut. Han beskrev att tiden är inne för att förnya landet och ta tillbaka demokratin.

 

− Jag har vårdat sjuka i 40 år. […] Vårt land är sjukt, mycket sjukt. […] Jag vill förverkliga ert hopp, för landets räddning. Låt oss välja mellan slaveri eller fred, sa Denis Mukwege.

 

Under åren på Panzisjukhuset har Denis Mukwege byggt upp ett starkt arbetslag och en god ledning som inte ger upp kampen för kvinnors och barns rättigheter, där PMU även fortsättningsvis kommer att stödja de insatser som görs.

 

− Vi på PMU vill tacka Denis Mukwege för de många år vi har fått samarbeta och för den fantastiska insats han tillsammans med hela arbetslaget har gjort på Panzisjukhuset. Vi önskar honom allt gott i det han nu kliver in i och Guds rika välsignelser. Det goda arbetet för att läka och återupprätta kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld via Panzisjukhuset kommer att fortsätta framåt, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.