• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Positivt möte om svenskt bistånd

Tillsammans med SMR och Diakonia bjöd vi in statssekreterare Jenny Ohlsson till ett digitalt studiebesök. Samtalet handlade om regeringens prioriteringar för svenskt bistånd, men också om religiös läskunnighet och hur vi tillsammans kan bli bättre på att kommunicera biståndets goda resultat.

 

Via en Zoomlänk fick PMU, SMR och Diakonia möjlighet att berätta för Jenny Ohlsson som är statssekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans om våra respektive organisationers arbete, men också höra om regeringens prioriteringar med biståndet 2022. Jenny berättade bland annat att regeringen vill säkerställa rättvis vaccintillgång och fördubbla klimatbiståndet. Hon poängterade också att det är viktigare än någonsin att i kampen mot fattigdom och förtryck särskilt fokusera på jämställdhet, eftersom kvinnor och flickor har drabbats extra hårt under pandemin.

 

Jenny Ohlsson kommer senast från rollen som ambassadör för migration och flyktingfrågor, och har tidigare varit ambassadör i Rwanda och för Agenda 2030-frågor. Hon är uppvuxen inom Frälsningsarmén och har stor förståelse för religiösa aktörers roll, och religionens betydelse i förändringsprocesser. Under samtalet lyfte hon vikten av religiös läskunnighet.
– Intresset för samverkan med civilsamhället och inte minst religiösa aktörer var stort. Det var roligt att höra Jenny Ohlsson berätta om sin erfarenhet från Centralafrika och hennes goda förståelse för kyrkans enormt viktiga roll i samhället och i samhällsdebatten. Hon visade också på god medvetenhet om att denna kunskap inte alltid finns inom svenskt bistånd, och öppnade upp för en fortsatt dialog om hur detta perspektiv kan förstärkas, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.

 

Att biståndet ger goda resultat behöver kommuniceras bättre. Under samtalet framkom att statssekreteraren vill opinionsbilda för biståndet i Sverige för att visa på de resultat som svenskt bistånd bidrar med. Man diskuterade hur vi tillsammans kan bli bättre i vår kommunikation kring biståndet och dess resultat och som organisationer hjälpas åt för att motverka faktafel som sprids om bistånd.

 

PMU:s direktor Niclas Lindgren var nöjd med mötet.
– Jenny Ohlsson visade väldigt stort engagemang i mötet med oss, och vi fick möjlighet att diskutera många samverkansidéer, både i Sverige och ute i världen. Jag är övertygad om att vi har en bra grund för en fortsatt god dialog mellan regeringen och oss i civilsamhället. Vi ser gemensamt behovet av en lyft blick, och att vi i Sverige fortsätter att spela en stor roll för global rättvisa. Vi behöver tillsammans värna enprocentslöftet och öka kunskapen om de goda resultat som biståndet åstadkommer. Här kan vi som pingströrelse bidra med berättelser om det som sker i våra nätverk.

 

MATILDA NYAMAI