• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Globala Pingsts arbete för rättvisa och hållbarhet

Ödmjukhet och frimodighet. Det är nyckelorden när Pascal Andréasson beskriver den forskningsöversikt som Pingst sammanställt över de globala pingströrelsernas engagemang för en rättvis och hållbar värld.

 

Ödmjukhet – för att pingst fortfarande har mycket att lära, även i vårt land. Frimodighet – för att samma rörelse redan har ett stort engagemang och har bidragit till att förändra människors villkor på många platser jorden runt. Och det senare är vad forskningsöversikten främst vill peka på.

 

Vid Världspingstkonferensen i Sydkorea i oktober var dokumentet i fokus. Pascal Andréasson har en magisterexamen i idéhistoria och är parallellt med sin forskning också föreståndare i Pingstkyrkan i Sandhem, Västergötland. Om forskningsskriften säger han:
– Jag ser den som en brobyggare, dels ge kunskap inåt i pingstsamhället men också visa var pingströrelserna finns i den globala kontexten.

 

Han anser att det är viktigt att ge exempel på vad som sker bland de tusentals pingströrelserna i världen och att det kan vara bra att synliggöra det även för den svenska pingströrelsen. I skriften forskningsöverskriften finns flera sådana exempel, inte bara de traditionella sociala insatserna utan också sådant som fredsarbete.
– I flera rörelser är detta en pågående process med en ökad medvetenhet, säger Pascal Andréasson.

 

Han tycker också att pingströrelsen kan vara frimodig.
– Vi är duktiga på många sociala områden. Olika länder har olika förutsättningar. I Afrika är andlighet självklart, där behöver inte pingst förklara sig, medan trosbaserade organisationer i västliga länder ofta ser som något suspekt.

 

Det faktum att pingstkarismatiska kristna i vissa länder omfattar en allt större delar av befolkningen i flera nationer väcker också andra frågor:
– Vi ska inte vara partipolitiska men som pingströrelser måste vi kunna brottas med de strukturella frågorna, alltså de som närmar sig politiken.

 

Kanske rapportens främsta bidrag är att peka på det holistiska tänkesätt som är så efterfrågat i världen. Man ser inte bara till detaljer utan till helheten i all dess komplexitet när man frågar efter holistiska lösningar.
– Och vi sitter ju verkligen på en sådan lösning, säger Pascal Andréasson.

 

Klicka för att läsa rapporten.