• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Seminarium: En man gråter aldrig

I ett land där 48 kvinnor våldtas eller utsätts för sexuella övergrepp varje timme, framställs männen endast som förövare. Fokus hamnar av förklarliga skäl på kvinnornas utsatthet. Men i det krigshärjade DR Kongo utsätts även pojkar och män för brutala övergrepp, men det pratar man sällan öppet om eftersom det kopplar till maskulinitetsnormen i samhället. Därför hamnar männens utsatthet i skymundan.

 

– Det finns också ett djupt stigma när man som man blivit våldtagen i en kultur där mannen förväntas vara stark och själv kunna hantera svåra situationer, skriver Ali Bitenga, forskare vid Panzisjukhuset i Bukavu, som tillsammans med flera forskare tagit fram studien: A man never cries: barriers to holistic care for male survivors of sexual violence.

 

I studien har forskarna valt att fokusera på de män som kommer till kliniker, bland annat Panzisjukhuset i Bukavu, som blivit utsatta för sexuellt våld och lyfter bland annat frågan hur det holistiska arbetet som sker för att rehabilitera kvinnor också kan appliceras på männen.

 

PMU bjuder nu in till ett digitalt seminarium med Ali Bitenga från Panzi Foundation i DR Kongo kring utmaningarna och hindren som finns för att möta behoven hos de manliga överlevarna av sexuellt våld. Seminariet presenterar resultatet av studien där författarna även intervjuat läkare, psykologer, advokater och specialister på socioekonomisk återinsättning i samhället.

 

 

Seminariet hålls på engelska. Varmt välkommen!