• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

”Situationen blir allt mer allvarlig”

– All bensin och all mat på bensinstationerna är slut. Vi möter flyende människor längs vägarna som är hungriga, de kommer fram till oss och ber om mat, berättar Taras, pastor i en lokal församling i Lviv.
PMU och Pingstkyrkan i Eskilstuna ger just nu stöd till en akut humanitär insats i Lviv i Ukraina, där de lokala kyrkorna tar emot många som flytt sina hem.

 

 

Människor flyr just nu för sina liv i Ukraina. Antalet civila dödsoffer ökar hela tiden. Mer än två miljoner människor har korsat gränsen till något av grannländerna. Berättelserna är svåra att återberätta. Missiler som skjuts över huvudet på människor och slår ner i både skolor och sjukhus. Förstörda broar och vägar.
– Det börjar bli svårt för människor att fly. Det är väldigt farligt eftersom det är risk att hamna mitt i stridigheter. Det finns inte längre någon trygg plats att gömma sig på. Motorvägen är full med bilar med upp till två mils kö och många vägtullar, berättar Taras när vi når honom för ett samtal om situationen i Ukraina. Hans kyrka i staden Lviv, åtta mil från gränsen till Polen, har förvandlats till ett lager där man kan hämta förnödenheter. I dagsläget kommer 50 000 personer dagligen med tåg till stadens tågstation, som har kapacitet att ta emot 3000.
– För varje dag som går blir situationen allt mer allvarlig, berättar Taras.

 

Mot bakgrund av den konflikt och förstörelse som pågår i landet, ger PMU tillsammans med Pingstkyrkan i Eskilstuna stöd till nödhjälp till de drabbade. Pingstkyrkan i Eskilstuna har haft en relation till församlingar i Lviv i 30 år och innan konflikten skickat hjälpsändningar och stöd till utsatta barn.
– Det viktigaste just nu är att hjälpa våra medmänniskor med pengar. Det är den snabbaste hjälpen vi kan ge. Vi tänker speciellt på de lokala församlingarnas stöd till de många tusen internflyktingar som kommer till Lviv. De behöver hjälp till att kunna köpa madrasser, filtar, mat och leksaker till barnen. De behöver kunna ge internflyktingarna tak över huvudet, ett varmt mål mat och lite värdighet och trygghet i en fruktansvärt utsatt situation. Många familjer splittras och går en osäker framtid till mötes, säger Allan Ekstedt, missionssekreterare i Pingstkyrkan i Eskilstuna.
Genom samarbetet med lokala kyrkor inom ukrainska pingströrelsen, har flera tillfälliga boenden för människor som flytt öppnats upp, där de får stöd och skydd.
– I en av våra byggnader har vi tagit emot 80 internflyktingar. När de kommer hit får de mat, en dusch och säng att sova i. Dagen efter kör vi dem till gränsen, berättar Taras.

 

Just nu är behoven stora. Mer medel behövs för att hjälpa den stora ström av människor som kommer till Lviv.
– Kyrkorna har en enormt viktig roll i humanitära kriser, eftersom vi ofta har mångåriga relationer på plats kan vi snabbt identifiera behoven och få ut hjälpen. Vi finns på plats innan, under, men också efter att denna humanitära kris är över, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.

 

Insatser kommer också inom kort att påbörjas i flera av grannländerna, där många söker skydd undan striderna.

 

MATILDA NYAMAI