• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Okategoriserade

Dr. Mukwege får världens största människorättspris

Aurora Prize for Awakening Humanity är världens största människorättspris med en prissumma på en miljon dollar som delas ut för betydelsefulla humanitära insatser. Nu har Denis Mukwege, överläkare på Panzisjukhuset i Bukavu och PMU:s samarbetspartner, tilldelats utmärkelsen.

 

Priset har delats ut sedan 2016 på uppdrag av de överlevande från det armeniska folkmordet till individer för deras humanitära insatser. Det globala priset uppmärksammar de som riskerar liv, hälsa eller frihet för att rädda andras liv, hälsa eller frihet. Syftet är att ge pristagaren en unik möjlighet till att ge vidare fortsatt stöd till organisationer som hjälper människor i behov. Efter att ha tagit en paus under sin presidentvalskampanj hösten 2023 är nu gynekologen Denis Mukwege tillbaka i sin roll som människorättsaktivist och chefsläkare på Panzisjukhuset i Bukavu i östra DR Kongo. Den 9 maj offentliggjordes att Denis Mukwege tilldelats Aurorapriset.

 

− Denna utmärkelse är inte endast min. Den tillhör varje sjuksköterska, läkare och kurator som sliter outtröttligt på Panzisjukhuset och bortom det. Det är för varje förespråkare för fred och mänskliga rättigheter som tror på en framtid där rättvisa råder och helande finns tillgängligt för alla, sa en hedrad Denis Mukwege när han tog emot priset. LÄS HELA TALET HÄR

 

− Vi på PMU vill gratulera Denis Mukwege för denna prestigefyllda utmärkelse. Vi önskar honom och hela teamet på Panzisjukhuset fortsatt Guds rika välsignelser över deras viktiga arbete, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.

 

Under våren har ett kraftigt ökat våld från rebeller i regionen Nordkivu skapat en enorm flyktingvåg runt Goma och förvärrat den pågående humanitära krisen för redan utsatta människor. Men inte ens i flyktinglägren kan människor känna sig trygga. Den 3 maj bombades ett flyktingläger i Mugunga. Mukwege var snabb att fördöma rebellernas attack och uppmanade till agerande mot de extrema brott som sker. Världen kan inte längre blunda för de återkommande attackerna och den straffrihet som råder, utan det är dags att införa politiska och ekonomiska sanktioner, menar Mukwege.