• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Miljö

Vi släcker ned och hjälper andra att tända upp

Den 23 mars kl. 20:30 är det dags för Earth Hour! I år uppmärksammar PMU och Pingst manifestationen i samarbete med WWF. Var med du också! Släck ned och var med och be en bön för klimatet. Kanske vill du även gå Earth Hours tipspromenad eller stötta utvecklingsarbetet för förnybar energi till människor i Jemen som annars inte har tillgång till el.

 

Earth Hour startade 2007 och är världens största manifestation för klimatet och den biologiska mångfalden. Varje år deltar över en miljard människor runt om i världen genom att symboliskt släcka lamporna under en timme. Det skickar en signal till våra makthavare att det är dags att agera med starka och modiga beslut för vår planets hållbarhet och framtid. I år ansluter PMU och Pingst och även Svenska Kyrkan, Sveriges Interreligiösa Råd samt Equmeniakyrkan till manifestationen i samarbete med WWF.

 

Vi på PMU vill uppmuntra dig som enskild person eller er som församling att delta och agera för klimatet och samtidigt uppmärksamma den orättvisa energifördelningen i världen samt behoven av hållbara och förnybara energikällor.

 

Tvåbarnsmamma i Jemen designade en sol-kokare

 

En av de viktigaste frågorna för att komma till rätta med avskogning och minska på användning av fossila bränslen handlar om vårt behov av energi. I Jemen får lokalsamhällen nu hjälp att laga mat på ett hållbart sätt med hjälp av solenergi. Genom att använda solspisar och solpaneler kan människor i allt högre grad sluta att elda med ved, träkol och fossila bränslen och i stället förlita sig på förnybar energi från solen. PMU:s partner i Jemen har skapat en kurs i solteknik där män och kvinnor får lära sig hur man designar, installerar och underhåller solcellssystem. Kursen innefattar också matlagning med hjälp av solvärme.

 

− Även om de bara används för att tillaga en måltid per dag kan soldrivna spisar minska kostnaden för bränsle till matlagning för jemeniter med 30 procent, säger projektpersonalen.

 

För familjer med mycket begränsade resurser kan därför dessa soldrivna spisar frigöra pengar som i stället kan läggas på mat eller utbildning till barnen. En av dem som deltagit i utbildningen är tvåbarnsmamman Rana. Med hjälp av koncentrerat solljus lagar hon nu mat till sin familj.

 

− Innan satt jag både symboliskt och bokstavligt i mörker. Den här kursen har hjälpt mig att tro på mina färdigheter. Jag har nu designat en egen solkokare och hjälpt en av mina släktingar att installera ett elsystem med solkraft, berättar Rana.

 

 

Vill du hjälpa fler familjer i Jemen att tända upp och få tillgång till förnybar energi? Det gör skillnad!
Swisha din gåva till 9000506 och märk upp med texten ”HÅLLBAR FRAMTID”

 

 

Gå Earth Hours tipspromenad!

Under mars månad finns möjligheten att delta i Earth Hours tipspromenad. Ett perfekt tillfälle att kombinera motion och hälsa genom att komma ut i naturen, gå en rask promenad samtidigt som man får ny kunskap om vår planet! Frågorna slumpas så att tipspromenaden kan göras flera gånger med nya frågor.

 

Gör så här:

Därför är fossila bränslen ett problem

 

Introduktionen av fossila bränslen och elektricitet har lett till framväxten av högenergisamhällen som ständigt strävar efter mer tillväxt. Idén om ständig tillväxt är mycket svår att kombinera med hållbarhet och ett liv i harmoni med naturen. Vi behöver därför sträva efter att kraftigt minska vår energiförbrukning och i stället arbeta för att alla människor ska ha tillgång till förnybar el. Vi måste börja använda energi på ett annat, mer medvetet sätt, och vi måste bli mycket bättre på att utnyttja förnybara källor som sol och vind.