• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Utbildning

Barn på flykt – tema i årets skolpaket

Nu finns årets skolpaket ute. Genom mötet med tolvåriga Roni från Syrien får barn i skolåldern lära sig mer om hur det är när man tvingas fly från sitt hem. Mellanstadieläraren Monica Törnbäck har använt skolpaketet i sin undervisning i mer än tio år.

 

Monica Törnbäck från Vättnedalsskolan i Göteborg tar ofta fram skolpaketet lagom till FN-dagen eftersom det lyfter barns rättigheter och FN:s globala mål.
– Vi delar ut skolpaketet till barn från förskoleklass till årskurs sex. Vi har barn från många olika länder och det är inte ovanligt att de kommer från något av länderna som nämns i skolpaketet.

 

Tolvåriga Roni från Syrien är huvudperson i årets skolpaket. För fem år sedan tvingades han fly från kriget i Syrien. Tillsammans med sin familj gick han till fots från sitt hem till Turkiet.
– Jag var väldigt rädd i Syrien och Turkiet. Folk jagade oss. Ibland kunde vi gå och ibland sprang vi. Krig är mycket dåligt. Människor dödas, hus förstörs och det finns bomber. Det bästa skulle vara om krigen tog slut, säger Roni.
Familjen lyckades ta sig med båt över havet till Grekland. Innan de hittade ett hem tvingades de bo i både flyktingläger och på gatan. Nu bor Roni i en lägenhet i en förort till Aten i Grekland och familjen får stöd från organisationer och kyrkor för att klara av utgifterna.

 

Mellanstadieläraren Monica Törnbäck tycker att berättelserna i skolpaketet inte bara visar på elände, utan också ger den positiva bilden av barnets vardag.
– Även om barnen som vi läser om lever i fattigdom, så visar det ändå att det finns hopp. Speciellt filmerna är bra, de är realistiska, men ger också den positiva bilden, säger hon. På Vättnedalsskolan brukar man ordna ett sprintlopp i samband med att man läser skolpaketet.
– Alla får vara med och springa. Sedan får de som vill lägga en peng på högst tio kronor som vi sedan skickar vidare till PMU och till det projekt som skolpaketet handlar om. På så sätt känner barnen att de är med och bidrar, säger Monica.

Skolpaketet riktar sig till barn i mellanstadieåldern och

söndagsskolor och består av reportage, film och pyssel. Nytt för i år är ett digitalt Bingo-spel om Globala målen och Barnkonventionen.

 

Skolpaketet är gratis och går att ladda ner på pmu.se/skolpaket.
Du kan också se årets skolpaketsfilm direkt här: orginal och dubbad.

MATILDA NYAMAI