• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Kampanj

De bestiger Kebnekaise för bergsfolket i Mugu, Nepal

Karmarongfolket i distriktet Mugu i Nepal bor på samma höjd som toppen av Kebnekaise eller ännu högre. De avlägsna och isolerade byarna saknar nästan alla grundläggande faciliteter såsom skola, hälsovård och elektricitet. För att uppmärksamma utmaningarna i Mugu och samla in pengar till projekt i området har svenska Elina Bengtson och Deborah Pethrus bestämt sig för att bestiga Kebnekaise.

 

− Vi kan frivilligt välja att bestiga ett berg. Men människor i Mugu utsätts dagligen för den utmaningen i sin vardag, säger Elina.

 

En av dagarna mellan den 17-23 augusti kommer Elina och Deborah anta utmaningen att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Exakt dag måste anpassas utifrån väderförhållanden. Att ta sig upp för berget kommer att ha en hel dag, vilket påminner om Karmarongfolkets utmaning att ta sig till närmsta samhälle. Till några av de mest avlägsna byarna kan man till och med behöva vandra i två dagar för att sig ned till det centrala samhället.

 

Detta innebär att tillgång till skola och sjukvård, eller rinnande vatten och andra förnödenheter ofta är utmaningar för folket i Mugu. Män, kvinnor och barn måste ta sig fram på branta och farliga stigar. PMU:s lokala partner United mission to Nepal (UMN) har länge arbetat i Mugu med utvecklingsprojekt för att främja byfolkens rättigheter och tillgång till bland annat hälsovård, försörjning och utbildning. De arbetar också med humanitära projekt då området ofta är utsatt för extremväder som orsakar olika katastrofer. Projekten stöttas av PMU tillsammans med Smyrnakyrkan i Göteborg, Pingstkyrkan i Mölndal och Östermalmskyrkan i Kristianstad.

 

PMU:s partner UMN samlar byinvånarna  i Mugu, här i byn Karti, till kommittéer och arbetsgrupper för att ta fram behov och idéer på utvecklingsprojekt. Foto: UMN

 

 

När Elina fick höra talas om utmaningarna i Mugu kände hon att hon ville vara med och stötta folket där. Då fick hon idén om att bestiga Kebnekaise till förmån för Mugu. Och när Deborah fick höra idén blev hon taggad att hänga med.

 

− För två somrar sen gjorde jag och en vän en vandring från Umeå till Stockholm för att uppmärksamma den humanitära krisen i Sydsudan. Då samlade vi in pengar till PMU:s vattenprojekt i Sydsudan. Det var otroligt kul att kunna kombinera ett äventyr med att vara med och göra skillnad i världen. Jag blev så inspirerad av alla som ville vara med och engagera sig i det och därför känns det kul att vara igång igen med detta, säger Elina.

 

SE LÄNGST NED PÅ SIDAN HUR DU KAN VARA MED OCH STÖTTA ELINAS OCH DEBORAHS INSAMLING.

 

Vägarbete på väg till byn Maha i Mugu, Nepal. Foto: UMN

 

Till vardags studerar Elina Globala studier i Göteborg. Hon är missionärsbarn och är uppvuxen lite här och där, men brukar säga att hon kommer från Umeå. Även Deborah är från Umeå och har studerat några år i Örebro men håller nu till i Stockholm där hon läser till socionom. Det var i Pingstkyrkan i Umeå som Elin och Deborah först blev vänner.

 

− Där fann vi varandra och sen dess har vi hittat på alla möjliga äventyr och utmaningar, alltifrån valsafari i Andenes till klättring i Cypern. Vår nästa utmaning är att ge oss på Kebnekaise. Genom att bestiga Sveriges högsta berg hoppas vi kunna lyfta fram hur livet är för byborna i bergen i Nepal och hur vi kan vara med och förbättra situationen, säger Elina.

 

− Det känns både oerhört viktigt och roligt att genom praktisk handling få belysa andra människors livsöden och få möjlighet att hjälpa till på ett litet hörn, säger Deborah.

 

Elinas och Deborahs äventyr inför och under bergsbestigningen av Kebnekaise kommer att kunna följas i PMU:s kanaler på Facebook och Instagram.

 

Följ bestigningen av Sveriges högsta berg med hurra-rop och pepp, och var samtidigt med och förbättra livet för byborna i bergen i Nepal!

 

Sponsra per 100 höjdmeter som Elina och Deborah bestiger:

 

Vill du vara med och sponsra Elinas och Deborahs insamling till Mugu genom att ge en viss summa per 100 höjdmeter som de klarar av att bestiga kan du skriva upp dig som sponsor genom att fylla i detta formulär. Elina och Deborah meddelar dig sedan hur högt de kom.
(Obs! Genom att anmäla dig för sponsring på detta sätt godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter under kampanjens gång, därefter raderas de.)

 

Sponsra genom engångsgåva via Swish:

 

Läs mer om projekten i Nepal!

Se alla projekt