• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Jämställdhet

”En fråga om flickors överlevnad”

Tillsammans med PMU fick Jane Angom, vice ordförande i Ugandas pingströrelse PMUC, tillfälle att möta den svenska tvärpolitiska riksdagsgruppen för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Hennes budskap var tydligt: “Det handlar om liv eller död”

 

Jane Angom är en stark företrädare för kvinnor och flickors rättigheter i Uganda. Tillsammans med andra kvinnor inom pingstsamfundet arbetar hon för att sätta frågor som jämställdhet, kvinnligt ledarskap och sexuella och reproduktiva rättigheter på agendan.

 

Men coronapandemin har lett till stora konsekvenser för landets kvinnor och flickor. Under två år höll den nationella skolan stängd, skolans skyddsnät försvann och många flickor blev sexuellt utnyttjade och lurade av människor i deras närhet. Under pandemin har graviditeter hos flickor mellan 10-14 år ökat med över 300 procent, berättade Jane Angom för riksdagspolitikerna.

 

I andra fall har brist på utbildning, vägledning och kunskap lett till tonårsgraviditeter. Den unga gravida tjejen blir ofta utstött och står utan stöd från familj och samhälle. Samtidigt blir de nyfödda bebisarna stigmatiserade redan innan de föds.

 

Jane Angom från PMU:s samarbetspartner PMUC i Uganda mötte svenska riksdagspolitiker för ett samtal om flickors utsatthet i Uganda och kyrkans möjlighet att arbeta för flickors sexuella och reproduktiva rättigheter. Foto: PMU/Robin Ibanez

 

 

Kyrkan har en viktig roll att spela

Jane har själv många personliga relationer till unga flickor som drabbats och kunde därför i möte med politikerna ge konkreta exempel och en tydlig bild av hur situationen verkligen ser ut. Trots att det finns lagstiftning i Uganda som ska skydda flickor från sexuella övergrepp slår negativa sedvänjor och en djuprotad patriarkal kultur hårdare.

 

Här har kyrkan en viktig roll att spela. Eftersom kyrkan har stort inflytande i samhället kan kyrkan utbilda, påverka och förändra. Den kristna trons budskap och drivkraft är i grunden att älska sin nästa. Den här frågan handlar om unga flickors överlevnad, förklarade Jane Angom för riksdagspolitikerna.

 

 

    I bild från vänster: Janine Alm Ericson (MP), Linnéa Wickman (S), Jane Angom (PMUC), Ulrika Westerlund (MP), Helena Storckenfeldt (M), Gudrun Brunegård (KD). Foto: PMU/Kristin Flodström

Mer på temat jämställdhet

Se alla projekt