• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Bistånd

Ett halvår efter historisk jordbävning i Turkiet

Den 6 augusti var halvårsdagen sedan de historiska jordbävningarna som i februari drabbade Syrien och Turkiet. Jordbävningarna som låg på 7,8 och 7,7 på richterskalan var de starkaste i Turkiet sedan 1939. Volontärer och medarbetare kopplade till PMU:s samarbetspartner Medair har under de senaste månaderna hjälpt över 100 000 människor.

 

Hjälpen som PMU har varit en del av har till stor del bestått av att förse människor med skydd från kyla, filtar, psykosocialt stöd och värmeaggregat. En stor del av Medairs viktiga arbete i samarbete med lokala partner har kunnat genomföras tack vare stöd från PMU:s givare och Radiohjälpen. Totalt 2,5 miljoner kronor har förmedlats av oss för de akuta humanitära insatserna och beräknas direkt ha stöttat över 15 000 personer i Turkiet, inklusive många syriska flyktingar. Räddningsteamen har arbetat outtröttlig för att hjälpa människor i nöd oavsett nationalitet, etnicitet, religion eller social status.

 

− Mängden behov är det enda som har styrt vem som fått hjälp, säger Damon Elsworth, teamansvarig på Medair.

 

Under de senaste sex månaderna har Medair byggt starka band med lokala myndigheter och civilsamhälle. Den heta sommaren skapade särskilda utmaningar kopplat till klimatet då det inte är ovanligt med temperaturer på runt 40 grader i de drabbade regionerna. För de människor som bor i tält blev hettan desto värre och innebar allvarliga hälsorisker, inte minst för spädbarn, gravida och äldre.

 

Den akuta fasen av krisen har passerat och den PMU-finansierade insatsen har nu tagit slut. Men Medair och deras partner kommer att fortsätta arbetet i Turkiet. Det finns fortfarande stora utmaningar för de drabbade och många familjer lever ännu i tält eller containers med begränsad tillgång till vård, hygien och sanitetslösningar.

 

 

Läs mer om jordbävningskatastrofen i februari 2023.

 

 

På bilden: Utdelning av värmeaggregat till människor som tvingats bo i tält i minusgrader till följd av jordbävningen i Turkiet. Foto, Medair/Jason Johnson