• Din varukorg är tom
Till shopen

Larisa längtar hem till sönerna

71-åriga Larisa bodde nära den ryska gränsen när kriget bröt ut. Tillsammans med sitt barnbarn flydde hon till släktingar i västra Ukraina där de nu bor som internflyktingar och är beroende av stöd.

71-åriga Larisa bodde nära den ryska gränsen när kriget bröt ut. Tillsammans med sitt barnbarn flydde hon till släktingar i västra Ukraina där de nu bor som internflyktingar och är beroende av stöd.

Ge en gåva!

Den 24 februari 2022 förändrades livet för miljontals människor när Ryssland invaderade Ukraina. Omvärlden har fördömt Rysslands agerande men också stöttat Ukraina i insamlingar som slagit alla rekord. PMU har tack vare generösa gåvor från givare och från Radiohjälpen under året kunnat stötta ett flertal akuta insatser i Ukraina och Polen. En av dem som fått stöd är Larisa, en 71-årig kvinna som bodde i en by nära den ryska gränsen när kriget bröt ut.

 

– De första två veckorna gömde vi oss i en källare och hörde missiler slå ner utanför. När mitt barnbarn sa att han trodde att han skulle dö där insåg jag att vi var tvungna att fly, säger Larisa.

 

Hon berättar att de lämnade hembyn i en skåpbil och flydde till några släktingar i Lanivtsi, en ort på cirka 10 000 invånare i västra Ukraina, där de fick hjälp att bosätta sig. Med stöd av organisationen Medair, som PMU stöttar via Radiohjälpen, kunde barnbarnet gå i skolan och Larisa få hjälp med det allra viktigaste.

 

71-åriga Larisa har fått hjälp efter flykten. Hon försöker nu i sin tur att hjälpa nyanlända, men hoppas en dag på att kunna återvända hem. Foton: Medair/Sviatoslav Rodiuk

 

 

Medair har under krigets gång fokuserat på att ge akut stöd i form av vatten, mediciner, hygienartiklar och skydd till flyktingar i Polen och internflyktingar i Ukraina. En majoritet av dem är kvinnor och barn då de flesta männen, inklusive Larisas två söner, inte har fått fly med sina familjer.

– De stannade kvar i vår by och berättade nyligen att en raket landade nära deras hus och att deras tak krossades. Min dröm är att åter få se dem igen, säger Larisa som hoppas på att en dag kunna återvända hem trots att huset har förstörts i stridigheterna.

 

Sammanlagt har Medair gett stöd till mer än 500 000 människor under 2022 och kommer att fortsätta sitt arbete med stöd av PMU under 2023 i Ukraina och Polen. Och behoven är fortsatt stora även i de områden av Ukraina dit konflikten inte nått än.

 

– Jag är så tacksam för den hjälpen jag har fått. Jag är pensionär och det är knappt med pengar som ska räcka till ved för uppvärmning och till mina mediciner. Jag tackar Gud att det inte finns någon konflikt där jag är just nu, säger hon och berättar att hon lärt sig uppskatta enkla saker och att hon själv försöker hjälpa nyanlända med det lilla hon kan.